Bota e frutave është sa e larmishme, aq edhe magjepsëse. Në të gjejmë të gjitha llojet e shijeve, ngjyrave, teksturave dhe formave që na tërheqin dhe na zgjojnë shqisat. Por në këtë varietet të pasur, disa fruta shkëlqejnë me dritën e tyre, ndërsa të tjerët duket se mbeten në hije. Ndër këto të fundit është dardha, një frut kaq i zakonshëm sa ndonjëherë është e lehtë të neglizhohet dhe të nënvlerësohet vlera e saj.
Në pamje të parë, dardha mund të mos duket aq e habitshme sa të tjerat. Është shumë popullor dhe merret si e mirëqenë që në një moment ose në një tjetër do të hahet. Megjithatë, është pikërisht kjo thjeshtësi që mund të fshehë vlerën e saj të vërtetë.
Pavarësisht se nuk bie në sy, dardha ka një pasuri të pabesueshme ushqyese që ka shumë për të ofruar shëndetin tonë, veçanërisht për kontributin e saj në shëndetin kardiovaskular dhe parandalimin e diabetit.
Dardha është një frut i pasur me fibra, një lëndë ushqyese esenciale për trupin tonë që, ndër të tjera, ndihmon në rregullimin e niveleve të kolesterolit në gjakun tonë. Duke mbajtur në nivel kolesterolin, dardha ndihmon në uljen e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare, siç është ateroskleroza, e cila ndodh kur yndyra grumbullohet në muret e arterieve tona.
Përveç kësaj, dardha është e pasur me antioksidantë. Këto komponime kanë aftësinë për të mbrojtur qelizat tona nga dëmtimet e shkaktuara nga radikalet e lira, molekula të paqëndrueshme që mund të dëmtojnë qelizat tona dhe të kontribuojnë në sëmundje kronike si sëmundjet e zemrës. Duke konsumuar rregullisht dardha, ne po i sigurojmë trupit tonë një mbrojtje shtesë kundër këtyre kushteve.