Nutricionistja Asako Miyashita, e rritur në Japoni, ku e kanë mësuar që në moshë të re ta shohë ushqimin si ilaç, ka treguar 5 ushqimet që konsumojnë më së shumti japonezët, njerëzit më jetëgjatë në botë.
“Gjyshja ime është 92 vjeçe dhe ajo gjithashtu mendon se sekreti i jetëgjatësisë është ushqimi i duhur”.
Japonia është shtëpia e disa prej njerëzve më jetëgjatë në botë. Tani ka 90.526 njëqindvjeçarë, ose njerëz të moshës 100 vjeç e lart. Kjo është më shumë se pesëfishi i shumës dy dekada më parë, sipas një raporti të vitit 2022 nga Ministria e Shëndetësisë, Punës dhe Mirëqenies në Japoni.
Dhe ishulli i vogël japonez, i largët, Okinawa, është veçuar si me përqendrimin më të lartë të njëqindvjeçarëve në botë.
Si një nutricioniste që ndjek një dietë tradicionale japoneze, këtu janë pesë ushqime që Miyashita sugjeron për të gjithë.
Patate të ëmbla japoneze
Me origjinë nga Okinawa, këto patate të ëmbla ngjyrë vjollcë (të quajtura “imo” në japonisht) shpesh hahen si pjatë kryesore ose ëmbëlsirë.
Ato janë të pasura me karbohidrate të shëndetshme dhe antocianina, një grup antioksidantësh që gjenden në perimet e kuqe dhe vjollcë që përmbajnë veti kundër plakjes.
Studimet kanë treguar gjithashtu se ato mund të ndihmojnë në përmirësimin e niveleve të sheqerit në gjak dhe zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare.
Supë Miso
Dieta japoneze përmban një sërë pjatash që kanë në përbërje ushqime të fermentuara, dhe supa miso është e njohur mjaft në Japoni. Miso është një pastë e bërë nga soja dhe drithëra të fermentuara.
Probiotikët dhe bakteret e gjalla në ushqimet e fermentuara mund të ndihmojnë në balancimin e shëndetit të zorrëve dhe në rritjen e sistemit imunitar.
Rrepa
Perimet me rrënjë janë të njohura në gatimin japonez dhe ofrojnë një mori përfitimesh unike shëndetësore.
Rrepat Daikon ndihmojnë në parandalimin e ftohjes dhe rritjen e sistemit imunitar. Një rrepë përmban 124% të marrjes së rekomanduar ditore të vitaminës C.
Perime të tjera me rrënjë të shëndetshme përfshijnë karotat, panxharin, majdanozin dhe rrepat.
Algat e detit
Algat e detit janë të pasura me minerale të rëndësishme si hekuri, kalciumi dhe magnezi.
Ngrënia e tyre çdo ditë ndihmon në shtimin e fibrave në dietë. Marrja adekuate e fibrave është shoqëruar me ulje të rrezikut të sëmundjeve të zemrës, goditjes në tru, hipertensionit dhe diabetit të tipit 2.
Algat e detit përmbajnë gjithashtu antioksidantë si fukoksantinë dhe fucoidan, të cilat të dyja kanë veti anti-inflamatore, kundër plakjes dhe kundër kancerit.
Peshku
Gjithmonë duhet të përfshihen disa proteina në dietën e përditshme, veçanërisht salmoni dhe toni. Yndyrnat omega-3 në peshk mund të ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut, uljen e triglicerideve dhe lehtësimin e inflamacionit.
o.j/dita