Dieta Keto që përfshin uljen e karbohidrateve dhe përdorimin e lartë të yndyrës, nuk është e keqe vetëm për trupin tuaj, sipas gjetjeve e fundit, por është gjithashtu e keqe dhe për mjedisin.
Studiuesit në Universitetin Tulane në Luiziana renditën gjashtë mënyra të njohura të të ngrënit, përfshirë dietën Keto, sipas vlerës mesatare të tyre ushqyese dhe ndikimit mjedisor. Gjetjet e tyre, botuar më 1 Mars në Gazetën Amerikane të Ushqyerit, treguan një lidhje midis ushqimit të shëndetshëm dhe emetimeve të ulëta të karbonit.
Studiuesit morën në vëzhgim dietat ditore të më shumë se 16,000 të rriturve të anketuar midis 2005 dhe 2010. Pastaj, ata i ndanë të dhënat individuale në gjashtë grupe diete.
Ata zbuluan se përdoruesi mesatar i dietës Keto gjeneron pothuajse 3 kg dioksid karboni për çdo 1000 kalori të konsumuara, kjo është katër herë më shumë gjurmë karboni se dietat e tjera.
“Ndryshimi i klimës është ndoshta një nga problemet më të mëdha të kohës sonë, dhe shumë njerëz janë të interesuar të transferohen në një dietë me bazë bimore”, thotë autori Diego Rose.
“Bazuar në rezultatet tona, kjo do të zvogëlonte gjurmën e njerëzve në mjedis dhe do të ishte përgjithësisht e shëndetshme”.
Sistemet e ushqimit përbëjnë më shumë se një të tretën e emetimeve globale të gazrave serë, sipas një studimi të botuar në vitin 2021.
Dieta Keto tregon që personat duhet të konsumojnë rreth 70% të kalorive të tyre nga yndyra dhe pothuajse asnjë karbohidrat, dhe shumë ndjekës të dietës zgjedhin produkte shtazore me sasi të larta të yndyrës dhe proteinave.
Dieta Keto u pasua nga Paleo, një regjim i bazuar në atë që njerëzit mendohej se hanin para se të blinin.
o.j/dita