Një nga periudhat më të mira për të konsumuar fruta është vera. Jo vetëm sepse janë ushqime të freskëta, të lehta që shuajnë edhe etjen, por edhe sepse gjatë muajve të nxehtë shumëllojshmëria e frutave është shumë e gjerë. Shalqiri, pjepri, kumbulla, qershitë, apo kajsitë janë vetëm disa nga lista e gjatë e frutave të verës.
Por nuk duhet të harrojmë se disa nga frutat tipike të këtyre hurmave janë përgjegjëse për 70% të të gjitha alergjive ushqimore, siç paralajmëroi Shoqata Spanjolle e Alergologjisë dhe Imunologjisë Klinike (SEAIC). Dhe cilat fruta janë përgjegjëse për të gjitha këto alergji? E pra, ato që i përkasin familjes prunáceas, pra pjeshkë, kajsi, qershi, kumbulla, paraguajane apo nektarina. Ekspertët e alergjive të SEAIC sqarojnë se shkaktar i alergjive, veçanërisht në zonën e Mesdheut, janë LTP-të (proteinat e transportit të lipideve), “shumë të pranishme te bimët kumbullakore, veçanërisht në lëkurë, ku përqendrimi i tyre është shumë më i lartë”.
Aftësia e këtyre proteinave për të shkaktuar alergji është e tillë që mund të pësohen reaksione nëse fruti konsumohet i freskët, ose merret në lëng, reçel etj.
Përveç kësaj, ekspertët theksojnë se alergjia ndaj LPT mund të shfaqet edhe me ushqime të tjera, si arrat apo frutat si mollët apo luleshtrydhet. Prandaj, është thelbësore të dimë nëse jemi alergjikë ndaj kësaj proteine dhe të përcaktojmë se cilat ushqime mund ta shkaktojnë atë në çdo rast.
SIMPTOMAT E ALERGJISË NDAJ PJESHKËS, KAJSIVE APO NEKTARINAVE
Si çdo alergji tjetër ushqimore, reagimi ndaj pjeshkës, kajsisë etj., ndodh pas ngrënies së këtyre frutave. Por, në disa raste, reagimi mund të shfaqet me faktin e thjeshtë të thithjes së proteinave të lëkurës së këtyre frutave ose me prekjen e tyre, megjithëse kjo është më pak e shpeshtë.
Në çdo rast, simptomat e një reaksioni alergjik ndaj prunáceas shfaqen menjëherë, “në orën e parë pas gëlltitjes” sipas ekspertëve të SEAIC, dhe ato mund të jenë të llojeve të ndryshme:
-Simptomat orale. Janë më të shpeshtat dhe konsistojnë në kruajtje në gojë, fyt ose veshë.
-Simptomat e lëkurës. Ato variojnë nga reagimet e lehta kur prekni frutat deri te urtikariet, ënjtjet e buzëve, qepallave, gjuhës ose zonave të tjera.
-Simptomat e tretjes. Nauze, të vjella, dhimbje barku, fryrje, diarre.
-Anafilaksia. Është reaksioni më i rëndë alergjik dhe shfaqet shumë shpejt. Duke qenë se përfaqëson një rrezik real për jetën për pacientin që vuan prej tij, është e rëndësishme të dihet se “mund të fillojë me kruajtje orale, faringuale, duarsh, këmbësh ose skalpi dhe më pas të përparojë me kruajtje të përgjithësuar dhe shfaqjen e urtikarisë dhe/ose angioedemës, si dhe me sëmundje të përgjithshme të frymëmarrjes, digjestive dhe kardiovaskulare, simptoma të vështira nazale, hundore, gëlltitje ose frymëmarrje, kollë, gulçim, nauze, të vjella, dhimbje barku, diarre dhe rënie të presionit të gjakut me marramendje, humbje të vetëdijes dhe nëse situata vazhdon pa trajtim, arrest kardio-respirator)”, alarmojnë mjekët alergologë.
Prandaj, është thelbësore që të veprohet shpejt dhe ta çoni pacientin urgjentisht në një shërbim urgjence. Në rast se personi e di se është alergjik ndaj këtyre frutave dhe se mund të jetë anafilaksi, “duhet të administrojë adrenalinë vetëinjektuese dhe të dërgohet në një qendër mjekësore”, shton ai.
Përveç kësaj, nuk duhet harruar se ata që janë alergjikë ndaj proteinave LTP mund t’i shohin simptomat e tyre të përkeqësuara nga disa faktorë, si ushtrimet fizike, konsumimi i alkoolit ose anti-inflamatorët.