Është një nga erëzat më të famshme mesdhetare me veti medicinale të njohura që në lashtësi. Forma më e hershme e fjalës për bimën dëshmohet në greqishten mikene si ko-ri-ja-da-na, në shkrimin rrokjeje lineare B, i rindërtuar si koriadnon.
Arsyeja e koriandrit (Coriandrum sativum L) i cili i përket familjes Apiaceae dhe është edhe aromatik edhe erëz. Tradicionalisht konsiderohet si një mbrojtës i sistemit të tretjes.
Efekti i fortë antimikrobik i koriandrit , si shumë erëza të tjera, madje është matur.
Biologët e Universitetit Cornell bënë një renditje interesante të erëzave bazuar në aktivitetin e tyre antimikrobik. Renditja përfshinte (duke filluar me antimikrobikët më të fuqishëm): aromë, kanellë, qimnon, farat e mustardës, koriandër, arrëmyshk, kardamom dhe piper (i bardhë dhe i zi).
Shija e veçantë, aroma e fortë dhe përfitimet shëndetësore të koriandrit janë për shkak të morisë së përbërjeve kimike që përmban. Përmban gjithashtu vitamina A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K, β-karoten, luteinë, zeaksantinë, koriandër, substanca yndyrore, proteina, kumarina, glikozide flavonoid, tanina, acid klorogjenik dhe kafeik. dhe aldehidi.
Gjethet e saj janë të pasura me flavonoide me aktivitet antioksidues, si kuercetina, kaempferoli, rhamnetina dhe epigenina.
Koriandri, së bashku me rigonin (karvakrolin), rozmarinën, shafranin e Indisë, gjethen e dafinës, borzilokun dhe hudhrën i përkasin bimëve aromatike dhe mjekësore që veprojnë kundër mikroorganizmave, gjë që i bën ata konservues natyralë të ushqimit. Në fakt, studimet e barit kanë treguar se ajo përmban antioksidantë që mund të vonojnë ose parandalojnë prishjen e ushqimeve nëse kalojnë me këtë erëz.
Në mjekësinë popullore, koriandër është përdorur për të lehtësuar ankthin dhe pagjumësinë, ndërsa eksperimentet laboratorike konfirmojnë vetitë e tij anksiolitike.
Farat e korianderit përdoren si diuretik dhe tretës , ndërsa konsiderohen gjithashtu se kanë veti ekspektorante dhe qetësuese. Raportohet gjithashtu se ul nivelin e kolesterolit total dhe triglicerideve, si dhe presionin e gjakut.
Në treg e gjeni në fara dhe pluhur, ndërsa koriandër i freskët në tufa është disi më i vështirë për t’u gjetur.
j.l./ dita