Rakia, pija jonë alkoolike tradicionale, rezulton të jetë e dëmshme për shëndetin, sipas revistës mjekësore “Helyon”
Ajo shkruan se ka marrë në analizë 30 mostra rakie dhe ka nxjerrë në pah se ka përqindje të lartë etanoli, plumbi dhe bakri.
Sipas të dhënave të studimit, 63.3% e mostrave të rakisë kishin përqendrim të etanolit.
Prania e metaleve të rënda, të njohura për dëme në organizëm ishte një tjetër gjetje, sipas revistës. Nga 24 metale të matura, alumini, bakri, hekuri, mangani, plumbi dhe zinku ishin të pranishëm në mostrat e rakisë, – shkruan artikulli.
Bakri dhe plumbi rezultuan të jenë shqetësimet më të mëdha. Në 33% të mostrave u konstatua plumb mbi vlerat kufi dhe në 90% të tyre kishte bakër mbi këto vlera.
Rakia zë 33.3% të alkoolit që merret për person në vendin tonë. Organizata Botërore e Shëndetësisë Vlerëson se miliona jetë humbasin si pasojë e konsumimit të dëmshëm të alkoolit.
Gjithsesi bëhet fjalë vetëm për një studim, asnjë vlerësim nuk duhet marrë si gjetje absolute.
o.j/dita
Nuk e di eshte gabim perkthimi, apo shtypi, por “etanoli” eshte alkooli qe permban cdo pije tjeter alkoolike. Nqs eshte fjala per “metanol” po, eshte i rrezikshem ne permbajtje te ulta mund te coje ne verbim, kurse ne permbajtje te larta mund te shkaktoje edhe vdekjen. Permbajtja e metaleve te renda mund te lidhet me menyren e prodhimit, enet ku fermentohet rrushi, kazanet ku distilohet dhe deri ne mbylljen neper shishe. Nuk ka perse te kete metale te renda ne menyre natyrale, pervecse kontaminime qe vijne gjate procesit te prodhimit.
bakri dhe plumbi kane te bejne me zjerjen ne kazan.
Mire alkooli si metanoli ashtu edhe etanoli por me kimikatet e tjera qe i fusin ne ushqime pse nuk kujtohen keta vaksina-vrasina-killerat ?
Ik ore no vax injorant
Lereni mutin se vjen ere
Nuk ka asnje mundesi qe keto qeshkruhen te jene te verteta. E para rakija eshte nje pije e distiluar dhe nuk mund te permbaje sgje nga keto perveçse ne qofte se enet e bakrit nuk jane kallaisur mireqe mund te kete sulfat bakri (gje qe e gjen me shumice ne vererat Europiane ) ose po te kene marre “raki” te bere apostofat me alkool metilik.
cFARE ka prodhuar populli ne shekuj eshte natyrale,eshte edhe e shendetshme.
Po te pish si budalla edhe uji te vret.
Polibi shkruan se mbreti Agron i Aerdianeve vdiq nga vera,,Kur ushtria e tij shpartalloi greket etoliane dhe spartane,,piu aq shume nga gezimi fitores,sa vdiq.
Artikulli nuk eshte kuptuar mire dhe perkthyer sakte. Artikulli ndodhet ne:
https://www.cell.com/heliyon/pdf/S2405-8440(23)00924-6.pdf
Dihet qe me ane te distilimit te bersive te fermentuata duhet te merret alkoli etilik. Alkoli metilik, qe del ne fillim mblidhet dhe hidhet. Ose hidhet ne kazanin pasardhes.
Artikulli thote qe 68.3 % e mostrave kishin perqendrim te larte te alkolit etilik. Populli shqiptar e zjen rakine, ne pergjithesi, 19° ose 20° sipas shkalles Cartier. Tani ne bote por edhe tek ne, prodhuesit e etiketojne rakine me ABV % (Alcohol By Volume), shiko etiketat e te gjitha pijeve alkolike ne supermarkete, ku shumica e rakive jane 40, 42, 45 %. Wisky dhe Konjaku jane 40%. Me variantin tone i bie afersisht 16.5 -18°.
Keshtu rakia 19° ose ABV rreth 50%, eshte dukshem me me shume alkol etilik.
Une keshtu e kuptoj.
Sa per metalet e renda, nese kazani dhe ftohesi behen prej bakri, (pa u kallajisur), ose inox, ato nuk vine prej tyre. Ka mundesi qe keto metale te jene tek rrushi nga ndotjet e ajrit, ose nga kimikatet per sperkatje.
Ne kete kuptim rakia eshte me e paster se vera sepse ajo kalon ne procesin e distilimit.