50-vjeçari Arben Goxha, i cili ishte shpallur në kërkim për importin nga Brazili të mishit të pulës me slamonelë, që ka ngritur alarmin për sigurinë ushqimore në vend, është ndaluar nga policia. Sipas njoftimit, pas konsultimit me prokurorin, u vendos procedimi në gjendje të lirë të Goxhajt. Ndërkohë Materialet procedurale iu referuan Prokurorisë së Tiranës, për veprime të mëtejshme.
Njoftimi i Policisë:
Drejtoria Vendore e Tiranës
Specialistët e Seksionit për Hetimin e Krimit Ekonomik dhe Financiar Ndalues shtetasin AG, 50 vjeç, të shpallur në kërkim për veprën penale “Importimi, prodhimi, shitja dhe ruajtja e ushqimeve të shëndetshme, për jetën e një personi. Pas konsultimit me prokurorin, u proceduar në gjendjen e lirë të vendos një shteti. Materialet procedurale iu referuan Prokurorisë së Tiranës, për veprime të mëtejshme.
Skandali me mishin e pulës me salmonelë
Një tjetër skandal ka një vend në lidhje me mishin e importuar nga Brazili. Më 11 mars të vitit në portin e Durrësit janë futur 27.000 kg mish pule i importuar nga Brazili. Kjo mish dyshohet është hedhur në treg, pa pritur përgjigjen e analizave. Ndërkohë që kur kanë dalë analizat, është gjetur që është gjithë mishi i importuar është i infektuar me bakterin e salmonelës.
Nga analizat e kryera në ISUV, tregohet se një sasi prej 27 ton mish pule ka rezultuar me salmonelë. Ndërkohë pas denoncimit të skandalit në media, ka reaguar edhe Autoriteti Kombëtar i Ushqimit. AKU tha se ka referuar rastin në Prokurorinë e Tiranës, për veprimet e mëtejshme të procedimit, për sa i përket elementeve të veprës penale për mosrespektimin e kritereve të informacionit të dhënies së informacionit. Në qendër të kësaj historie qëndron kompania Dimal Inc.
Nga të dhënat e mjekësisë, disa kompania nuk mori asnjë nismë për të pezulluar analizën e produktit deri në konfirmimin zyrtar të analizave. Mishi erdhi me probleme, u gjet me probleme dhe u shit në çdo rrjet ku kompania ka gjetur. Salmonela është një bakter që është helmim i rëndë i ushqimit, sidomos për fëmijët, të rriturit dhe personat me imunitet të dobët.
j.l./ dita
Nuk ka asnje skandal.
Nuk ka mish pule pa salmonelle.
Bashkimi Evropian e ka te sanksionuar ne menyre ligjore ne dokumentet e Sigurise Ushqimore,
qe ne 100/njesi te produktit jane te pranueshme 20/njesi salmonelle. Ne legjislacionin shqipetar qe duhet te ndjeki ate te BE thuhet se ka prani, pra edhe nese ne 100/njesi produkti ka 1/njesi salmonelle, ai quhet i kontaminuar. Ne jemi shume me “perpara” nderkohe qe importojme nga BE.
Duhet thene se ne kontrollet qe behen ne produktet qe importohen, konstatohet shume me teper rregullsi dhe standarde se sa ne mishin e pules qe prodhohet ne vend, ku kushtet e prodhimit jane shume me te prapambetura se sa kushtet e kompanive te medha nga ku edhe Shqiperia importon.
Salmonella eshte nje bakter i cili ndryshe nga bakteriet e tjera eleminohet ne temperaturen 45 grade/celsius, nderkohe pjesa me e madhe e bakterieve eleminohen ne temperaturen 70 grade/celsius ( Procesi i Pasterizimit, sipas zbulimit te Lui Pasterit ). Ka rreth 120 lloje te salmonelles, nuk eshte vdkjeprures, por shkakton crregullime, dihare, te vjella, temperature, dhe keputje. Sa here qe prekni mish pule, qofte edhe per ta gatuar duhet te lani duart me uje te bollshem. Mishi i pules duhet te konsumohet gjithmone pas nje perpunimi termik. Mire eshte qe me perpara ti jepet nje vale.
Nese do te respektoni rregullat e higjenes, pra te lani duart pasi keni prekur mishin e pules, nuk ka asnje rrezik nga salmonella.
Lajmet bombastike, demtojne punen e institucioneve, te kompanive private, si dhe sjellin pasiguri tek konsumatori.
Me këtë arsyetim mund të dali aku-ja dhe të thotë që ja, edhe nga manderinat me pesticide nuk pati ndonjë fluks pacinetësh ql shfaqën ndonjë simptomë të caktuar.
Njëra dorë lan tjetrën, të dyja lajnë fytyrën thua ti.
EU-ja i kontrollon shpendët për konsumim me vaksina dhe fakti që janë të infektuar duhet të më shqetësojë afërmendsh.
Pastaj, këtu institucjonet dhe kompanitë e tregëtimit nuk shpalosin ndonjë vlerë për të qenë symbylltazi të besueshme.
Me kete teori qe nuk ka mish pa salmonele,nuk ka mish derri pa shirit derri,nuk ka mish vici pa hormone,nuk ka mish bagetish pa PLASJE,nuk ka pushtetar pa hajdutlluk,ti Specialisti qenke specialist per te dhjere mu ne tavoline te bukes.
Per Dema. Nuk e kupton sepse hyn tek njerezit qe dhjesin ne tavoline te bukes. Mos o Zot edhe ha aty. Cte duhet ty higjena.
Per specialisten, mos ngaterro perdorimin mbi vlerat e duhura te pesticideve me bakteriet ne produktet ushqimore, sepse nje pjese e tyre jane bashkejetuese.
Nuk e keni lexuar me kujdes.
BE ne 100 njesi produkt lejon 20 njesi prani te slmonelles. Ne legjislacionin shqiptar thuhet thjeshte, ka “prani”, pra edhe nje prani shume e vogel, me e ulet se ajo e standardeve te BE, sipas legjislacionit shqiptar perben problem. Ne rastin konkret eshte thene thjesht ka prani por se sa eshte kjo prani e shprehur ne shifra, kjo mungon.
Meqe je edhe vete specialiste, modestisht te rekomandoj qe cfaredo mishi pule, vendi apo importi, pasi ta keni prekur, ju lutem lani duart me uje te bollshem. Ju e beni kete por nganjehere edhe mund te tregohemi te pakujdesshem.
Nuk ka mish pule ngadoqe te vije pa salmonelle, por ndryshon prania e saj ne te.