Alluloza, një sheqer i rrallë, u zbulua në gjethet e grurit në vitet 1940 dhe është studiuar shumë pak që atëherë. Gjithçka ndryshoi në vitet 1990, kur Ken Izumori, profesor në Fakultetin e Bujqësisë në Universitetin Kagawa të Japonisë, zbuloi një mikroorganizëm që mund të shndërronte fruktozën në allulozë, me ndihmën e një enzime. Pas 20-30 viteve të tjera kërkimesh, alluloza po fiton ngadalë popullaritet si një ëmbëlsues ose si një alternativë ndaj sheqerit në SHBA dhe Korenë e Jugut, ku është miratuar për përdorim komercial.
Alluloza (e njohur gjithashtu si D-allulozë ose D-psikozë) konsiderohet ende e rrallë, sepse gjendet vetëm në sasi të vogla në fiq, rrush të thatë, kivi, grurë, shurup panje dhe melasë. Ajo është rreth 70% po aq e ëmbël sa sheqeri i zakonshëm (sukroza), por ka vetëm 10% të kalorive të tij.
Shpesh reklamohet si pa kalori, e përshtatshme për menaxhimin e peshës ose e dobishme për njerëzit me diabet të tipit 2. A janë këto pretendime të mbështetura nga prova shkencore? Le të shohim.
A është alluloza një ëmbëlsues pa kalori?
Administrata e Ushqimit dhe Barnave e SHBA-së (FDA) e ka miratuar përdorimin e allulozës në ushqime si një produkt që “në përgjithësi njihet si i sigurt”. Megjithatë, Bashkimi Evropian, Kanadaja dhe disa vende të tjera e konsiderojnë këtë ëmbëlsuese si një ushqim të ri që ende nuk është vlerësuar mjaftueshëm për sigurinë e tij. Kjo është arsyeja pse shkencëtarët vazhdojnë të studiojnë efektet e allulozës në trupin tonë.
Studime të fundit tregojnë se trupi e absorbon allulozën, por nuk e metabolizon atë, që do të thotë se ajo nuk përmban glukozë dhe mund të konsiderohet pa kalori. Me fjalë të tjera, trupi nuk e njeh allulozën si një burim energjie dhe për këtë arsye e “mashtron” veten duke e nxjerrë shumicën e kalorive jashtë.Kjo mund ta bëjë allulozën të dobishme për njerëzit që duan të humbasin peshë, por që gjithashtu dëshirojnë të shijojnë ëmbëlsira herë pas here.
Për të njëjtën arsye, alluloza mund të jetë e dobishme për ata që ndjekin një dietë ketogjenike – një dietë me sa më pak karbohidrate (sheqeri është një karbohidrat). Ka gjithashtu prova që alluloza nuk shkakton prishje të dhëmbëve, siç bën sheqeri i zakonshëm.
DW