Shqipëria nuk mund të eksportojë produkte me origjinë shtazore në Bashkimin Europian. Ndonëse prej më shumë se tre dekadash jemi pjesë e Marrëveshjes së Tregtisë së Lirë vendi ynë nuk përmbush kushtet për të shitur mish dhe nënprodukte të tij në 27 vendet e Unionit.
“Për sa kohë që nuk sigurojmë konsumatorin europian sipas standardeve që BE ka vendosur, për sa kohë që ne akoma marrim fonde për të menaxhuar sigurinë, shtetet kanë vendosur të mos kenë produkte shtazore nga këto vende”, shprehet Sokol Stafa.
Shkaku kryesor për këtë kufizim është mungesa e gjurmueshmërisë në produktet me prejardhje shtazore, ndërsa procesi i matrikulimit i bagëtive ende nuk ka përfunduar.
Ekspertë të certifikimit të produkteve thonë se në një farë mënyre, kjo bllokadë ngre pikëpyetjen nëse mishi vendas që konsumojmë është si sigurt apo jo.
“Ekspertë të certifikimit të produkteve thonë se në një farë mënyre, kjo bllokadë ngre pikëpyetjen nëse mishi vendas që konsumojmë është si sigurt apo jo. Kemi nevojë që të krijojmë infrastrukturë të besueshme për konsumatorin tonë. Për sa kohë flitet për skandale, akoma konsumatori ynë është lart. Struktura që duhet të garantojë sigurinë nuk është fort e besueshme”, shton Stafa.
Një tjetër problem që ka çuar në refuzimin e Bashkimit Europian për të importuar mish nga Shqipëria është mungesa e regjistrimit të fermave si dhe përdorimi i ilaçeve shpeshherë të pakontrolluara.
E re mire, nuk duan tua cojme atje, let te vijne si turist ti hane ne shqiperi. Kursejme shpenzimet transportit, dhe reduktojne burokracite. Ja po vijne pashket, vijne greeku nga BE mbush maunet me qingja
Mos i beni hile dhe mos merrni kalbesirat nga vende te tjera ti shisni per shqiptare. Ushqimin organik, kur them vertet organik, kush nuk e do. Le te hane ato kaucuqet e certifikuara keta te europes.
Te huajt na njohin mire pavaresisht cfare lavdesh i thurim vetes.
Capi ti nuk ha pyke fare
Kjo asht politike, ku ka mish ma bio e të sigurtë se në Shqipri askund. Këtu në eu asht ushqimi dhom fundi. As ka shije asgja.
Po pse o Tano, ata turistat qe vijne te gjithe vegjetarjane jane. Po ate mish hane, dhe ku ta gjejne. Shko provo qengje nga NZ dhe flasim bashke
Bagetite e imta jane te atakueshme nga shume semundje dhe viruse qe rrezikojne shendetin e njeriut kur konsumon mish te infektuar, injoranca e Edi Rames dhe e BAJGAVE te Enverit qe drejtojne shtetin shqyptar jane te fokusuar tek droga dhe kokaina qe e kontrollojne dhe konvertojne ne beton kullash dhe resortesh idiote ne bregdet, keta xhahila qe i therrasin dhe cjerrin fytin per turizmin dru me pre nuk mund ta kuptojne dot se pa mish dhe ushqime cilesore nukka turizem elitar, pasaniket nuk rrezikojne jeten me produkte te pakotrolluara dhe te garantuara atje ku shteti nuk ekziston. Ne kete kendveshtrim BE nuk eshte nje lope per ta vjelur dhe vjedhur komunistet e Partise se Punes qe nuk kane bere kurgje per prodhimin kombetar, por qe te shesesh mall ne BE do te thote ne radhe te pare te plotesosh kushtet e cilesise dhe kontrollit qe Shqypnia Enveriste nuk i njeh aspak, disa vite mepare u kap nje trafikant qe importonte vaj luledielli nga Greqia ne Shqypni, por qe rezultoi se ishte vaj makine i perdorur i distiluar dhe kush e zbuloi kete mashtrim horror thoni ju? Nje laborator fshati ne Greqi qe vendosi te beje analizat e vajit te lulediellit fallco krejt rastesisht, ne Greqi shtypi u mbush me kete lajm horror, ne Shqypnia nuk foli kush, asnje lajm apo gazete dhe me e keqja ishte pyetja: Sa vite kishin ngrene shqyptaret vaj makine te perdorur? Askush nuk e mesoi kurre. Familja e intelektualit para 1939 eksportonte bageti te imta ne Greqi dhe Turqi me shume se gjithe inventari i bagetive te Enverit ne vitet me te mira te ekonomise se tij komuniste, per te mos folur per situaten tragjike qe kaploi Shqypnine pas viteve 90-te kur kishte rene Muri i Berlinit perfundimisht. Te gjitha bagetite e familjes se intelektualit certifikoheshin nga nje laborator francez i perhershem me specialiste te huaj, sot shqyptaret e Edi Rames nuk dine se cfare plehrash te infektuara hane dhe konsumojne per vete, pale te mendojne per evropianet e BE. Edi Rames nuk i plas fare per qindra kontenjeret me pluhur te rrezikshem radioaktiv (askush nuk jep spjegime se si u shfaqendhe nga kane ardhur) qe i ka flakur ne afersi te Durresit, Edi Rames nuk i plaste fare per Armet Kimike Luftarake te Asadit qe pranoi t’i flakte ne Dajt dhe Elbasan me nje mendjelehtesi te papare te injorantit pa shklolle, delokuent dhe megalloman dhe jo t’i plase bytha e enveristit per cilesine e mishit qe do te eksportoje Shqypnia ne BE per konsumatoret evropiane dhe ky karagjoz ben propagande mashtrimi se do ta fuse Shqypnine ne BE. Por BE e njeh mire se me ke ka te beje dhe prandaj merr masa te mos demtoje taksapaguesit evropiane.
Kush i merr fondet per t menahuar siguine pra ne xhepin e kujt shkojne?
Kjo eshte shqiperia per nje palaco bllokon krejt eksportin
Quhet sabotim i ekonomise me drm kolosal kombtar
Ne amerike do kishte karrigen 2000v
Nje blektor shqiptar i meqedonise shiste krejt qingjat e tij ne itali cdo vit vinin ne stalle e ja merrnin dhe i kerkonin cdo vit me shume
S’è kam idene se cfare eksporti bejne keta qe shesin mish ne Evrope. Mishi ne Shqiperi eshte i shtrenjte. Ne dyqane mishi shitet me gjithe kocka mish pa’ cilesi dhe me cmim mesatar me te larte se ne supermarketet italiane. Pergjithesisht mishi i derrit importohet nga Italia. Dhe mesatarisht kushton me shtrenjte se ne Itali. Lere pastaj bulmetet, te shtrenjta dhe te manipuluara. Persa i perket mishit te bagetise, ai nuk eshte i kerkuar ne treg. Vetem ne rastin e Pashkes, por kryesisht nuk Ka perdorim te gjere si vici/derri/pulat apo kapoah deti. S’kam kohen e intelekualeve te kohes se Zogut qe te sjell krahasime cmimesh, por e verteta eshte se ne Shqiperi ushqimet kryesore kushtojne shtrenjte. Qe nga qumeshti i paketuar qe mesatarisht kushton 50% me shume se ne Itali.(1.5€ kundrejt 1€). Mielli, vaji, sheqeri, po edhe kripa. Nuk po prodhohet me asgje.
Bagetia maleve shqiptare eshte si dhente e bekuar ciklopike,pa semundje dhe pa cene EVROPIANE. Kur ne Tufe hyjne trafikantet,kontrabandistet e brezit te makuterve te babezitu,ketu ndrushon puna.Keta sjellin bageti te semura nga Greqia dhe mish me salmonele nga Brazili.i naterrojne,i bejne corbe,prandaj digjet i njomi me te thatin,I ndershmi me maskarane.
Artikull me gjysmë rë vërteta. Është e vërtetë që gjurmueshmëria e produktit çedon për shkak të mos matrikullimit dhe regjistrimit të të gjithë bagëtive . Por të thuash se nuk duhet konsumuar ky mish vetëm se janë rritur qëngjat të pa regjistruar kjo është qesharake. Gazetari të na thotë nëse funksionon kontrolli veterinar apo jo . Të na thotë nëse funksionon AKU ja apo jo. Për mua këto lloje lajmesh quhen përhapje paniku . Ç’do me thënë ” në një farë mënyre janë të pa sigurta” ? Ose janë ose nuk janë . Këtë gjë e përcaktojnë analizat laboratorike dhe jo matrikullimi apo jo I qëngjave .
@Dudumi:
Me qe nuk ke kohen e intelektualeve te Kohes se Qepes te Ahmet Zogut per statistika BUJQESI dhe BLEGTORI qe kane mbetur ne Arkivat e Shtetit me shifra dhe , degjo intelektualin e gazetes DITA se Shqypnia ate Kohe te Qepes, kur Murtaja e Morrit te Kuq Bolshevik nuk kishte infektuar akoma Shqypnine konsumonte per tregun e brendshem mish gjedhi, derri dhe bageti te imta vetem 10% te prodhimit kombetar, 90% shkonte per export jashte vendit, derrat veriore shiteshin ne Itali me 1/3 e cmimit e tregut te lire “kerkese-oferte” atje dhe ky DUMPING nuk ishte nga ndonje semundje derrash apo murtaje kafshesh, por se fermeret veriore shqyptare i ushqenin derrat me peshk dhe derisa e kuptuan kete hile fermeret dru me pre kaluan disa vjet, sepse keshtu jemi ne qe Bota na ka vene nofken “Rrezistenca Enveriste” e Kohes se Qepes se Partise se Punes ne se ja ke degjuar barcaleten famoze, shqyptari e kupton te VERTETEN dhe vepron shume ngadale, ose nuk vepron fare dhe ri ne vend numero si “Ujet e Mocalit”, njashtu sic ka bere vaki 35 vjet pas renies se Murit te Berlinit kur gjate gjithe kesaj kohe Shqypnia nuk ka arritur te prodhoje jo mish per export, por asnje gozhde per te ngulur ne kokat e injoranteve komuniste qe kane drejtuar Shqypnine njesoj si Enveri. Familja e intelektualit qe permend ti i ka pasur pronat ne jug te vendit, madje qe futeshin pjeserisht edhe ne Greqine e sotme, atehere kufiri midis dy shteteve nuk ekzisonte dhe exporti i bagetive te imta, (dele, qingja, keca) vetem i familjes se intelektualit ne baze te statistikave zyrtare ishte me i madh si koke bagetie se inventari i Shtetit Komunist shqyptar ne ditet me te mira dhe cmimi i shitjes se mishit te bagetive te imta ne tregun e lire ishte pothuaj i barabarte me cmimet ne Greqi dhe Turqi qe do te thote se mishi shqyptar vleresohej me shume nga Bota se mishi vendas po te llogarisim shpenzimet e transportit per arsye te shijes dhe cilesise se larte, por edhe te kontrollit te perhershem te besueshem laboratorik qe ishte pjese e biznesit te familjes se intelektualit per dekada me radhe. Ketu nuk eshte vendi per levdata dhemburrje pa kuptim, por per te vene ne dukje faktin se ku eshte sot Shqypnia e Rilindjes Enveriste? Ne vend te kapte per briresh Prodhimin Kombetar te ndershem, Edi Rama ka kapur drogen dhe kokainen dhe hedh parate e fituara badiava ne Kulla idiote dhe beton, sepse kaq e ka kapacitetin e tij te arsimimit, sepse nukka mbaruar asnje shkolle. Keshtu ishte edhe Sali Dallkauku qe shpiku Piramidat Financiare Mashtruese megjithe Ridvan Boden dhe fundi i mjeruar nuk vonoi.
KESHTU ISHTE EDHE ENVER INJORANTI QE I BERI SHQYPTARET SI NJE FIS KANIBALESH PREJ AFRIKE ZULU ME TOLLONA DHE BUNKERE DHE ASKUSH NUK PATI GUXIMIN T’I THOTE: “CFARE PO BEN KESHTU O IDIOTME PARATE E POPULLIT?”
prandaj:
“Rrezistenca me tulle shamoti shqyptare” me ngrohje te ngadalte duhet te zevendesohet me furnelle moderne bashkekohore me ngrohje te shpejte nemenyre qe teringjallet Prodhimi Kombetar i ndershem me TVSH te larte ku hyn edhe mishi i bagetive tona kombetare qe ne Kohen e Qepes te intelektualeve te Ahmet Zogut e rendisnin Shqypnine ne Ballkan ne vendin e pare si prodhim total koke bagetive te imta dhe ne nje nga vendet e para ne Evrope dhe Bote per fryme te popullsise dhe kur te pasurohet fermeri i pavarur shqyptar analizat veterinare te mishit i zgjidh ai vete me mire se cdo kush, mjafton te flake zgjedhen te Shtetit Mafioz Enverit Injorant te Edi Rames qe i ri si shushunje dhe i pin gjakun papushim.
Sa kohe te kemi produkte nga kalbesirat e Brazilit dhe Argjentines, te prodhuara nga EHW dhe KMY ne nuk do eksportojme dot asnje produkt shtazor
Nuk eshte pune lavdesh mer zoteri.
Te huaj te gjithe shqyhen tu ngrene ketu tek ne,sikur nuknkane ngrene ndonjehere ne jeten e tyre.
Gjithesesi cilesia e ushqimit ne shqiperi te huajve ne vendin e tyre i kushton 10-15 here me shume…
esh pak por e sigurte te thuash qe ke ne ushqimi eshte me diference me mire se jasht,sidomos ne skandinavi,hollande,gjermani e angli…katastrofe…shqiptaret kalojne ne depresion prej ushqimit se nuk futet ne goje(per shijet tona flas gjithmone)
Kjo eshte goditje “nen brez” e BE !
Se pari: Shqiperia nuk i plotson nevojat e veta dhe importon mish!
Se dyti; Cili subjekt eksportoka mish nga Shqiperia dhe se mishi qe ai eksporton, paska dale me probleme, ç’ka e ka detyruar BE te ndaloje eksportin e mishit nga Dhwiperis?-kjo nuk thuhet as nga BE, dhe as nga institucionet shqiptare, por mbahet sekret…!?!?!?
3.Se treti, cili bisnes ne Shqiperi ndeshkohet nga kjo mase e BE? Kuptohet bisnesi me sinifikativ I ketyre koheve ne Shqiperi – Turizmi!
4.Kjo eshte LOJË e BE, per te goditur prodhimin blegtoral shqiptar si dhe turizmin ne kete vend, per te perfituar dikush tjeter!
@Den Leka:
Me behet qefi per “patriotizmin” tend ushqimor, por gjerat ne ekonomi nuk maten ashtu sic i komenton ti, me shqyhen apo jo turistet kokpalare te Edi Rames per te ngrene mish te pjekur ne Shqypni me nje shishe raki skrapari ne tavoline, ekonomia matet me shifra statistike sa mish dhe produkte blegtorie qumesht, djathe, gjize po deshe ke prodhuar dhe eksportuar ti si shtet ne vendet e tjera te Botes dhe jo sa trahana kane ngrene turistet e Edi Rames pa breke ne bythe ne Shqypni.
STATISTIKAT E PRODHIMEVE BLEGTORALE JANE TEJET TRAGJIKE PER EKSPORTIN SHQYPTAR NE BE DHE BOTE DHE KJO ESHTE PER TE VENE KUJEN PO TE KUJTOSH SE PARA 100 VITESH SHQYPNIA ISHTE E PARA NE BALLKAN PER INVENTARIN E BAGETIVE TE IMTA DHE NJE NGA VENDET E PARA NE BOTE PER FRYME TE POPULLSISE.
prandaj:
Krahasimet dallkauke me cmimet e ushqimeve ne vendet skandinave sidomos Norvegjia dhe Suedia qe permend ti, tregojne vetem se nuk i njeh fare keto vende qe prodhojne 90% te peshkut bio te salmonit te eger ne Bote me cmim me te lire se mishi i derrit ne Shqypni. Vetem se jo cmimet, por pagat e ketyre vendeve jane 5-10 here me te larta se ne Shqypni, qe te mos flasim per cmimin e karburantit dhe energjise elektrike qe ndikojne ne te gjitha cmimet e tjera se aty del zbuluar si “patriotik” me gisht ne bythe.
A TE KUJTOHET SKANDALI ME AFLATOXINEN NE QUMESHTIN SHQYPTAR?
Qe vinte nga misri i mykur serb qe kishin lopet dhe delet shqyptare per vite me radhe.Ne se nuk te kujtohet hap arkiven e gazetes DITA se ka folur shume per kete teme ne dallim nga shteti enverist i Edi Rames, te cillit nuk i plas fare per ushqimin e konsumojne shqyptaret, por kur vjen puna per exportin shqyptar,
VENDIMET I URDHEROJNE TE TJERE
qe:
Nuk u intereson fare apetiti i turisteve kopalare ne Shqypni, qe grinden dhe rrihen me grushts me pronaret e restoranteve shqyptare per cmimin e kripur, por u intereson vetem kujdesi per taksapaguesit e vendeve te tyre qe te mos helmohen me aflatoxine.
Nuk ka nevojë ta eksportojmë mishin tone (atë që eshte vërtet yni). Na duhet këtu ku jemi.
@intelektual&Co. Dmth paskan nderin te debatoj me pinjollin e kompanise me te madhe ne Evrope per shitje delesh ne kohen e Zogut. Plaku im na la ne moshen 100 vjec dhe ishte i ’24. Ti duhet te jesh 120 vjec qe i ditke me hollesi keto gjera. Nga vitet ’50-’70 plaku me thoshte se arriten numra te jashtezakonshem me blegtorine. Por ngaqe u hapen fusha te reja, keneta e thara dhe u punuan kodra e male, mbeti pak hapesire per bagetine e imte. Keto gjera dian hapesira te medha si ne Australi e gjetke. Eshte e tepert te debatojme per kete pune. Kurse komentuesi poshte meje me thote qe turistet vijne te hane ne Shqiperi sikur s’kane ngrene ndonjehere. Ne fakt, per te qene ne rregull me hesapin ne restorant 1 porcion mish duhet te shitet 4 here koston e tij. Se do paguash mallin, punetori , taksat, koston e energjise/ujit/plehrave, amortizimin e lokalit, fitimin tend, tvsh, etj. Prandaj nqs ne Shqiperi e merr 15 dhe e shet 30 s’ka si te dale hesapin dhe mos bejme debat kot. Dovete thote qe ose s’paguan kete zinxhir gjerash ose je duke falimentuar. Te hash ne restorant kushton shume pikerisht se kushton malli cilesor. Per te mbushur barkun bli tallash te lire, lyeje me vaj, hidhi erezace rigon e piper e kripe dhe ngrohi fort qe tjetri te mos kuptoje cfare po ha dhe ja qe u mbush barkun.
@Dudumi:
Pa dashur te debatoj me llogjiken turistike te ekonomise qe nuk prodhon kurgje, po guxoj te replikoj llogjiken tuaj se intelektuali er ato qe komanton duhet te jete 120 vjec. Me kete llogjike ata qe flasin dhe tregojne per Piramidat e Egjyptit duhen te jene 4000 e kusur vjec. Ne vitet 50-te Shqypnia Enveriste qe kishte refuzuar ndihmat nga Plani Marshall po vdiste nga uria, ushqimi ishte me triska, popullata ushqehej me tranguj te zier ne uje te vluar dhe nje fete buke me sheqer dhe pak vaj ulliri persiper ishte feste per femijet shqyptare se mish nuk kishin pare me sy qe nga dita e lindjes, por vetem grosh me racion me garuzhden komuniste te Baba Stalinit, me kujtohet ate kohe qe shkojs te dyqani i mishit kur kasapi hidhte ne plehra kockat e pastruara nga mishi dhe i mblidhja kockat ne nje kove prej llamarine dhe ime me i zjente ne uje qe pas disa minutash behej nje supe fantastike me palce kocke qe sot nuk e kam gjetur as ne restorantet me te mira te L.A. California dhe qe me con ne mejtimin: Pse shqyptaret mbeten peng i periudhes horror te Diktatures qe ja nxiu jeten me tollona dhe bunkere, me radhe nate per nje shishe qumesht apo 5 kokrra veze dhe me furnella vajguri ne hale si nje fis kanibalesh prej Afrike Zulu?
TE GJITHA JANE SHKRUAR NE LETRA, PAPIROSE DHE STATISTIKA FLET VETE
Mjafton te kesh deshire te kerkosh dhe te lexosh qe te mesosh se 1938-1939 Shqypnia mbante vendin e pare ne Ballkan per inventarin e bagetive te imta, eksporti i tyre kryesisht ne Greqi dhe Turqi perbente 90% te prodhimit vjetore dhe statistikat tregojne se per nga numuri i bagetive te imta per fryme te popullsise (per capita) Shqypnia e Ahmet Zogut (qe historia enveriste e ka nxirre padrejtesisht) ishte nder vendet e para ne Bote qe krahasohej me Argjentinen dhe linte prapa Australine, keto jane shifrat e statistikes qe as Enveri nuk i kundershtonte, por krahasonte papushim prodhimin industrial me vitin 1939 nga fabrika idiote sovjetike apo kineze pa asnje fitim per shtetin komunist. Ketu dua te shtoj se familja e intelektualit pervec bagetive te imta qe exportonte si gje e gjalle, ne Greqi dhe Turqi shiste sasi te konsiderueshme djathi dhie ne France bashke me sapunin lluksoz me vulen e familjes qe shitej si “frengu pulen” sidomos ne Paris dhe per kete arsye te gjitha prodhimet e familjes se intelektualit qe per dekada kishtin fituar nje respekt te vecante ne tregun e brendshem, por me shume ne tregun nderkombetar me shume cmime dhe medalje, njeri prej tyre eshte ne Arkivat e Shtetit qe t’ju kujtoje shqyptareve te ndershem se njehere Shqypnia ka pasur SHTET serioz qe respektohej nga Bota, njashtu sic e kerkon sot BE per te lejuar expirtin shqyptar duke garantuar jeten dhe shendetin e taksapaguesve evropiane, qe nuk matet me grykesine e turistave kokplararete Edi Rames per te ngrene mish Brazili apo Argjentina nga Kopshtet Zoologjike, por me shifra kokeforte te statistikes kombetare dhe nderkombetare qe tregojne per tragjedine e Prodhimit te sotem Kombetar,
Ça po diskutoni?? Edhe sikur të na lejonin të eksportonim mish ne nuk kemi çavtë eksportojm se nuk kemi bagëti. Ne për vete e marim mishin nga Argjentina e Brazili.
Une jetoj ne Greqi dhe mishi I Shqiperise eshte shume here me I mire se I Greqise dhe se I Italisë.. eshte me I shijshm, me I bute. Kjo do te thote qe nuk kane she shume ilaçe. Dhe eshte gje e mire.. le te hane kashte per mish te huajt..
Lexova komentet dhe në vënd të shoh njerëz që mundohen të zgjidhin nji problem fatal që përhapet në këtë bisedë të madhe, ata dhe ato, po mburren për përpjekjet e rremëta të qeverisë së 35 viteve të fundit dhe nji kujtimi që ka mbetur në arkiva.
Kurse, ajo çka duhet bërë është ngritja Jonë si popull!
Por siç thashë më lartë, vetëm mburremi për gjëra të pa arsyeshme, në vënd që të gjejmë nji zgjidhje!
Ose të formojmë nji qeveri që mundet të përballojë atë çka duhet bërë!
° Dhe ata nuk do ken nevojë për lekt e popullit por do e ndihmojnë……
Puna është se, kur do shfaqen dhe si?
Ore nastradin, cfare prodhimi vjetor kishte Zogu ne vitin 1939 se na budallallepse internet in! Zogu iku ne 6 prill te ’39, dmth “prodhimi” i atribuohet pushtimit italian. Nqs eshte Sic thua ti me arkiva, se arkivat jane si puna e planeve qe realizoheshin e tejkaloheshin e prape mungonin vezet ne dyqane. Jam dakord me are qe shkruan veterineri me poshte, qe s’ka bageti e rrjedhimisht ne importojme. Persa i perket mishit qe eshte ne treg, ky i grekut nuk di ku e gjen, por ne treg mishi eshte “as mish/ as peshk”. Mund te kete restorante qe perdorin gjera cilesore, po nga ta di une? Ate qe shoh e gjej te shtrenjte. Dmth pergjithesisht ushqimi eshte i shtrenjte ne treg.