Banania është frut ekzotik ideal që ndihmon në përmirësimin e performancës sportive, gjendjes së zorrëve dhe humorit, falë përmbajtjes së saj ushqyese si fibra, vitamina dhe minerale. Edhe pse disa njerëz shmangin ngrënien e bananeve për shkak të besimit se ato janë të larta në kalori, është e rëndësishme të merret parasysh pesha e shërbimit. Një banane e qëruar mesatare peshon rreth 80 gramë, ndërsa një mollë e qëruar mesatare peshon 180 gramë dhe një dardhë mesatare peshon 150 gramë. Në total, përmbajtja kalorike në krahasim me frutat e tjera, mund të jetë e ngjashme ose edhe më e ulët.
Përfitimet e bananes
Në këtë kuptim, duhet pasur parasysh se shkalla e pjekurisë ndikon në përbërjen ushqyese. Nëse është më e gjelbër përmban më shumë niseshte dhe tretja e tij është më e ngadaltë, ndërsa nëse është më e verdhë është më e pasur me sheqerna. Bananet jeshile janë një burim i mirë i prebiotikëve, ndërsa ato të pjekura mund të përmirësojnë performancën atletike dhe të ndihmojnë në rikuperimin pas stërvitjes. Përveç kësaj, në të dyja rastet, kaliumi i pranishëm në banane ndihmon në ruajtjen e një ritmi konstant të zemrës dhe funksionimin e nervave dhe muskujve. Ky frut është burim i fibrave të tretshme dhe të patretshme dhe siguron rreth 0,6 gramë fibra të tretshme për 100 gramë, e cila ndihmon në uljen e niveleve të kolesterolit, kontrollon nivelin e glukozës në gjak dhe rrit ndjenjën e ngopjes. Përmban gjithashtu rreth 1.5 gramë fibra të patretshme për 100 gramë, gjë që rrit vëllimin e jashtëqitjes dhe përmirëson kalimin e zorrëve. Banania përmban edhe tanine, një substancë me veti astringente, duke e bërë atë një opsion të përshtatshëm në disa raste diarreje.
Vitaminat që gjenden në banane (A, B1, B2, B6 dhe C) kontribuojnë në përmirësimin e sistemit imunitar, duke rritur mekanizmat mbrojtës kundër baktereve. Polifenolet e pranishme në banane kanë një efekt mikrobicid kundër një shumëllojshmërie të gjerë të specieve bakteriale. Në fakt, disa studime sugjerojnë se bananet mund të zvogëlojnë formimin e peroksinitritit të radikalit të lirë, i cili lidhet me inflamacionin e qelizave. Vitamina B6 e siguruar nga banania është thelbësore për metabolizmin e proteinave, karbohidrateve dhe yndyrave, si dhe për neurotransmetimin në nivelin e trurit, i cili ndihmon në shndërrimin e L-triptofanit në serotonin.
Nivelet e ulëta të serotoninës shoqërohen me humor të ulët, kështu që konsumimi i bananeve mund të ndihmojë në përmirësimin e humorit. Nga ana tjetër, triptofani është një pararendës i melatoninës, një hormon që rregullon rrahjes e zemrës dhe ciklin e gjumit, kështu që konsumimi i bananeve mund të ndihmojë gjithashtu në përmirësimin e pushimit. Së fundi, banania ka veti antioksiduese. Një hetim i kryer nga Departamenti i Fiziologjisë i Fakultetit të Mjekësisë të UCM shpjegoi se një banane ka rreth 880 njësi sipas indeksit ‘Kapaciteti i Absorbimit Radikal të Oksigjenit’, i cili mat fuqinë antioksiduese të ushqimit. Edhe pse rekomandimi ditor është midis 3,000 dhe 5,000 njësi, komponimet fenolike, karotenoidet, aminat biogjenike dhe fitosterolet janë të dukshme sipas studimit në fjalë.