Perimet janë të pasura me një sërë lëndësh ushqyese thelbësore për trupin e njeriut, por ato mund të bëhen një rrezik real për shëndetin tonë nëse hahen kur janë në gjendje të keqe. Për këtë arsye, ne duam t’ju ofrojmë disa udhëzime të dobishme për dallimin midis brokolit të freskët, që është i sigurt për t’u ngrënë dhe brokolit të prishur, që duhet ta hiqni menjëherë nga frigoriferi.
Ngjyra e brokolit duhet të jetë një jeshile e gjallë, zakonisht një jeshile e thellë (me përjashtim të kërcellit). Nëse brokoli zverdhet, kjo është një tregues se perimet nuk janë më të sigurta për t’u ngrënë.
Sigurisht, nëse zbuloni kërpudhat në ndonjë pjesë të brokolit, shmangni ngrënien e tij, edhe nëse i keni hequr të gjitha provat e dukshme të këtyre organizmave.
Sipërfaqja e brokolit duhet të jetë e lëmuar në prekje, asnjëherë e rrëshqitshme. Nëse bëhet ngjitës, ndoshta ka ardhur koha të hidhni brokolin. Aroma mund të jetë një tregues i fortë i gjendjes së brokolit: nëse lëshon një erë të fortë ose të thartë, mos mendoni ta hani, pasi aroma e brokolit të freskët zakonisht është e këndshme dhe e freskët.
Kërcelli duhet të jetë i fortë dhe asnjëherë i dobët ose i butë.
Si përmbledhje, është jetike që brokoli të ruhet siç duhet në frigorifer për të parandaluar prishjen në një periudhë të shkurtër kohore. Megjithatë, mbani mend se lagështia e tepërt në shumë perime, duke përfshirë brokolin, përshpejton rritjen e kërpudhave. Prandaj, këshillohet që brokoli të mbahet në një mjedis të freskët dhe mesatarisht të thatë për të ruajtur freskinë dhe sigurinë ushqimore.